- Fri frakt ved kjøp over kr 498,-

Helseeffekter med extra vigin olivenolje

De fleste vet at inntak av extra virgin olivenolje har helsemessige effekter. Vi tenkte derfor at det kunne være interessant å gå litt mer i dybden på de ulike helsefordelene, fortelle hva de gjør og hvorfor det er så bra. Her er 6 helseeffekter du kanskje ikke visste om ved extra virgin olivenolje.

.

Fettsyrer 

Visste du at extra virgin olivenolje har en unik sammensetning av fettsyrer? Olivenolje av høy kvalitet anses som en av de mest hjertevennlige fettkildene. Dette skyldes et stort innehold av enumettet fett, som har en positiv innvirkning på fettstoffene i blodet og styrker det gode kolesterolet HDL. Olivenolje inneholder hovedsakelig enumettet fett, men også mettet og flerumettet fett. Dette er blant annet omega-3 og omega-6, som bringer med seg en rekke helsefordeler. De bidrar til å regulere betennelse, immunforsvar, blodtrykk og koagulasjon. Videre er omega-3 viktig for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Omega-6 er assosiert med lavere risiko for hjertesykdommer, hjerneslag og kreft. ⁠

.

Enumettet fett 

Extra virgin olivenolje består av mer enn 70% enumettede fettsyrer, og er blant forskere nevnt som en av de viktigste årsaker til hvorfor middelhavskostholdet gir så gunstige effekter. Enumettet fett er sunt fett, og i moderate mengder kan de redusere blodtrykket, beskytte mot hjerte og karsydommer og bekjempe inflammasjoner. ⁠I tillegg kan det høye innholdet av enumettet fett hjelpe med å forsinke eller forhindre mental nedgang knyttet til psykiske lidelser som Alzheimers.⁠ ⁠

.

.

Antioksidanter 

Olivenoljer av god kvalitet er naturlig rik på antioksidianter, som polyfenoler, tokoferoler og E-vitaminer. Nye studier har bevist at litt olivenolje hver dag, kan gi helseeffekter. Da i særdeleshet om man bytter ut andre fettkilder med olivenolje. Kroppen bruker antioksidianter for å beskytte cellene våre mot oksidativt stress. Den finnes også naturlig i kroppen vår i form av enzymer, mens enkelte typer, som E-vitaminer, må tilføres via kosten. Antioksidianter motvirker altså celleoksidasjon ved å la seg selv oksidere. Vi kan kalle det vårt "naturlige rustmiddel", som minsker forekomsten av frie radikaler i kroppen vår.

.

Polyfenoler

Visste du at våre olivenoljer inneholder polyfenoler? Studier viser at kosthold rikt på plante-polyfenoler blant annet styrker skjelettet, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, beskytter mot skader fra oksidativt stress og gir en redusert risiko for flere typer kreft. Polyfenoler har faktisk større påvirkning på helsen enn man tidligere var klar over. Polyfenoler er sekundære metabolitter i planter, og er involvert i forsvar mot ultrafiolett stråling eller angrep av patogener (sykdomsfremkallende mikrober). Du finner dem naturlig i bær, frukt og grønnsaker. ⁠

.

Vitamin E 

Olivenolje inneholder 2 milligram vitamin E i hver spiseskje. Det tilsvarer 13% av det anbefalte daglige inntaket for voksne. ⁠Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter fettstoffene i cellemembranen mot oksidasjon. Cellemembranen holdes myk slik at nærings- og avfallstransporten går knirkefritt.⁠ Er du mye ute i solen? Da er det viktig med ekstra påfyll av vitamin E. Studier viser også at vitamin E i kombinasjon med vitamin C i kostholdet kan bidra til mindre DNA skade fra solstråling. Andre studier viser at vitamin E og C reduserer solbrenthet og skader i huden etter soling. Det er med andre ord flere gode grunner til å starte dagen med en ss ekstra virgin olivenolje.

.

Naturlig betennelsesdempende⁠ ⁠

Visste du at olivenolje er naturlig anti-inflammatorisk? Extra virgin olivenolje inneholder mer enn 36 fenolforbindelser. Selv om alle fenolforbindelsene har kjente gunstige effekter, har en spesifikk forbindelse (oleocanthal) blitt påvist til å ha kraftige og naturlige anti-inflammatoriske fordeler.⁠

Det er godt etablert i forskning at mange forskjellige sykdomstilstander som kreft, hjerte- og karsykdommer, leddgikt og nevrodegenerative sykdommer er assosiert med lavgradisk kronisk betennelse i kroppen.⁠ ⁠Ifølge en studie i International Journal of Molecular Science, er konsentrasjonen av oleocanthal i extra virgin olivenolje rundt 284-711 mg/kg. Oleocanthal er unik bare for olivenolje, og finnes ikke i andre vegetabilske oljer. Sammenlignet med NSAID-et ibuprofen, er styrken til olivenolje på bare rundt 10 prosent, men i motsetning til NSAIDs, som har mange kjente bivirkninger, er olivenolje et naturlig betennelsesdempende middel som trygt kan tas av alle.⁠

.

Det er mange grunnen til å få i seg extra virgin olivenolje. Start dagen men en spiseskje olivenolje og noen dråper sitron, eller benytt det i matlaging.

Legg igjen din kommentar